HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kezdőlap > Levesek > Káposztás pogácsa
| Többi

Káposztás pogácsa recept

Elkészítési idő: több, mint 90 perc
Elkészítés nehézsége: Nehézség Nehézség Nehézség Nehézség Nehézség

A recept hozzávalói

A pirított káposztához:
1 kg fejes káposzta
4 evőkanál olaj
2 csapott evőkanál kristályukor
1 vöröshagyma
1 csapott kiskanál őrölt feketebors
kb. 1 csapott evőkanál só
A tésztához:
5 dkg élesztő
1 mokkáskanál kristálycukor
kb. 5 dl tej
1 kg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet)
kb. 1 csapott evőkanál só
10 dkg sütőmargarin
2 tojás
A tészta nyújtásához:
2 evőkanál finomiszt (Graham-liszt is lehet)
A tetejére:
10 dkg reszelt sajt
A tészta lekenéséhez:
1 tojás

A recept elkészítése

1. A káposztát kitorzsázzuk, foltos leveleit lebontjuk, a fejet apróra reszeljük. Egy lábasban, a megforrósított olajon a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, az apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megborsozzuk, a sóval ízesítjük. Nagy lángon, kevergetve kb. 20 perc alatt megpirítjuk.

2. Az élesztőt 1 mokkáskanálnyi cukorral ízesített kb. 1 dl langyos tejben megfuttatjuk. A lisztet a sóval és a margarinnal elmorzsoljuk. A tojással, a többi langyos tejjel és az élesztővel 2-3 percig dagasztjuk.

3. Meleg helyen, letakarva kb. 50 percen át kelesztjük. Ezután meglisztezett gyúrólapon kb. 0,5 cm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. A pirított káposzta felét egyenletesen rászórjuk. A tésztát gondolatban négy részre osztjuk. Balról is, jobbról is egynegyedet a közepéig behajtunk, majd a tészták találkozásánál újra behajtjuk.

4. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, újra ellapítjuk. A maradék káposztával megszórjuk, majd az előző, úgynevezett dupla hajtást megismételjük. 10 percnyi pihentetés után még egyszer hajtogatjuk. 10 perc elteltével másfél ujjnyi vastagságúra lapítjuk, és egy 6-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

5. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással lekenjük. Reszelt sajttal megszórjuk, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 25 percig sütjük. Közben a szaggatásnál leeső tésztadarabkákat szintén tepsibe rakjuk (nem gyúrjuk össze, mert levelességét elveszíti), ugyanúgy sütjük, mint a pogácsát.


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 2 ÓRA 40 PERC
MENNYISÉG: 30 DARAB
ENERGIATARTALOM: 204 KCAL/DARAB
NEHÉZSÉGI FOK: NEM KÖNNYŰ

Feltöltötte: palma

Akik elkészítették ezt a receptet:

Még senki nem készítette el ezt a receptet

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki, légyél Te az első!

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Címkék

vegetáriánus ételek , klasszikus ételek , házias ételek , karácsonyi ételek , kiadós ételek , rafinált ételek , több, mint másfél óra , előételek , aprósütemények , pogácsa

vissza az előző oldalra