HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kezdőlap > Pogácsák > Krumplis-kolbászos pogácsa
| Többi

Krumplis-kolbászos pogácsa recept

Elkészítési idő: több, mint 90 perc
Elkészítés nehézsége: Nehézség Nehézség Nehézség Nehézség Nehézség

A recept hozzávalói

kb. 60-70 darabhoz:
1 kg liszt
25 dkg sertészsír
4-5 db főtt krumpli áttörve
2 egész tojás
5 dkg kockaélesztő
2 teáskanál só
2 dl tej +1 dl az élesztőhöz
csipetnyi cukor
10-15 dkg apróra darabolt kolbász
A kenéshez: 1 egész felvert tojás, kevés tejföllel keverve


A recept elkészítése


1. 1 dl tejet meglangyosítunk, beleszórunk csipetnyi cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, 2 evőkanál lisztet és elkeverjük. Félretesszük, amíg felfut. Közben megolvasztjuk a zsírt, majd meglangyosítjuk a maradék tejet. (A lisztet is átmelegíthetjük kicsit, ettől még jobban kel a tészta. Minden kelt tésztánál az alapanyagoknak szobahőmérsékletűnek kell lenniük.)
2. Egy nagy keverőtálba szórjuk a lisztet, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, eldolgozzuk kicsit, hozzáadjuk a megolvasztott zsírt, a sót, a két egész tojást és a megtört krumplit. Fokozatosan hozzáadagoljuk a meglangyosított tejet, és összedolgozzuk, hogy egynemű legyen. Gömb alakúra formázzuk. Lisztet hintünk alá és a tetejére is keveset. Letakarjuk a tálat, és egy órán keresztül langyos, huzatmentes helyen pihentetjük, amíg szép hólyagosra, a kétszeresére megkel. Közben bekapcsoljuk a sütőt, előmelegítjük, kb. 220 fokra.
3. Kelesztés után kiborítjuk a tálból, alaposan átgyúrjuk. Nyújtófával kb. fél centi vastagra kinyújtjuk. A tésztára szórjuk az apróra vágott kolbászdarabkákat. Hajtunk egyet a tésztán, nyújtójával nyújtunk rajta, és megismételjük a műveletet addig, amíg a darabolt kolbászból van. A tésztát előre berácsozzuk, kiszaggatjuk közepes méretű pogácsaszaggatóval. Megkenjük a tetejét a tejföllel elkevert tojással.
4. Kizsírozzuk a tepsi alját, vagy sütőpapírt vágunk bele, rátesszük a kiszaggatott és megkent tésztát, betesszük az előmelegített sütőbe. A sütés kezdetekor a középső sínen van a tepsi, mikor már kicsit barnul a teteje, a legfelsőre helyezem át az adagot. Mikor már aranysárga, és az alja közepesen barna (nem fekete!) kivesszük.

A benne lévő zsírtól könnyű lesz a tészta, a kolbász zsiradéktartalma miatt sütés közben nem szárad ki. A krumpli is puhává teszi, és még ízletesebbé.
/A sertészsír nem egészséges, de tapasztalatom szerint tényleg ettől lesz könnyebb az állaga. Mivel azokra is figyelni kell, akiknek koleszterin problémájuk van, ezért a sertészsír helyett használhatunk mangalicazsírt, a koleszterinre kedvezőbb hatással van. Tejfölből pedig 1,5 %-ost tegyünk bele. Használhatunk teljes kiőrlésű fehér lisztet is hozzá./

Jó étvágyat!

Feltöltötte: dina

Akik elkészítették ezt a receptet:

Még senki nem készítette el ezt a receptet

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki, légyél Te az első!

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Címkék

magyar ételek , magyaros ételek , klasszikus ételek , házias ételek , bulira ajánlott , társasági ételek , kiadós ételek , egyszerű ételek , több, mint másfél óra , előételek , aprósütemények , pogácsa

vissza az előző oldalra