HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kezdőlap > Belsőségek > Májas pástétom
| Többi

Májas pástétom recept

Elkészítési idő: több, mint 90 perc
Elkészítés nehézsége: Nehézség Nehézség Nehézség Nehézség Nehézség

A recept hozzávalói

A tésztához:
30 dkg liszt + a nyújtáshoz
15 dkg vaj
1 tojássárgája + 1 tojássárgája kenéséhez
A töltelékhez:
30 dkg sovány darált sertéshús
20 dkg zsírosabb darált sertéshús
2 evőkanál + 1 evőkanál ételízesítő
2 dkg vaj
fél lebőrözött csirkemell
20 dkg szárnyas máj
1 evőkanál brandy
2 evőkanál tejszín
1 citrom
fél csomag zselatin (5 g)
fél dl vörösbor

A recept elkészítése

A tészta hozzávalóit tálba tesszük, és kb. 1 dl vízzel, gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Cipót formázunk belőle, és fóliába csomagolva 2 óra hosszára hűtőbe tesszük.
A sovány és zsírosabb sertéshúrt apró lyukú darálón még egyszer ledaráljuk. Megszórjuk a Delikáttal, borssal, és hidegre tesszük. A vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, és a máj mindkét oldalát hirtelen megsütjük benne. Szalvétára kiszedjük, sózzuk, borsozzuk. A forró vajban hirtelen megsütjük a csirkemellet mindkét oldalát, és a máj mellé tesszük. A darált húshoz adjuk a brandyt, a tejszínt, belereszeljük a citrom héját, és összedolgozzuk. A tégla alakú sütőformát vajjal kikenjük. A gyúródeszkát beszórjuk liszttel, és a tészta 2/3 részét kb. 4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, hogy a sütőforma alját és oldalát befedje. A maradék tésztát akkorára nyújtjuk, hogy a pástétom tetejét betakarja. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tésztával bélelt formába belesimítjuk a massza egyharmadát, rátesszük a csirkemellet, befedjük a massza második harmadával, majd rárakjuk a csirkemájat, és befedjük a maradék húsmasszával. A tetejére tesszük a kinyújtott tésztalapot, szorosan összenyomkodjuk az oldalán lévő tésztával. A felesleget lecsipkedjük, összegyúrjuk, kinyújtjuk, és díszítést készítünk a tetejére. A tésztába két kb. 1 cm-es “kéményt\\" készítünk, hogy sütés közben a gőz távozhasson, és ne repedezzen meg a teteje. A tésztát megkenjük a tojással. Betesszük a sütőbe, 15 percig sütjük, befedjük alufóliával, amelyet a két “kéménynél” kilyukasztunk. Mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 180 fokra, (gázsütő 2. fokozat), és kb. 1 óra alatt megsütjük. Kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd ha teljesen kihűlt betesszük formával együtt a hűtőbe. A zselatint a csomagoláson olvasható utasítás szerint három evőkanál hideg vízben elkeverjük. Felforralunk 1 dl vízben 1 evőkanál Delikátot, és a zselatinhoz keverjük. Hozzáöntjük a bort, kb. 10 percre hidegre tesszük, majd beleöntjük a pástétomba a “kéményeken\\" keresztül. Legalább 20 órára visszatesszük a hűtőbe. Kiborítjuk a formából, szeletelve, salátákhoz kínáljuk.

Feltöltötte: kleopatra

Akik elkészítették ezt a receptet:

Még senki nem készítette el ezt a receptet

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki, légyél Te az első!

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Címkék

belsőségek , társasági ételek , közepesen költséges ételek , közepesen bonyolult , több, mint másfél óra , előételek , köretek

vissza az előző oldalra