HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kezdőlap > Nyárra > Töltike szőlőlevélben másképp
| Többi

Töltike szőlőlevélben másképp recept

Elkészítési idő: 90 perc
Elkészítés nehézsége: Nehézség Nehézség Nehézség Nehézség Nehézség

A recept hozzávalói

160 db olyan szőlő
3 kg darált hús (én dagadót vagy valamilyen zsírosabb húst szoktam használni)
60-80 dkg rizs
1,5 kg egres
1 dl étolaj

bors (ne sajnáljuk belőle, úgy jó, ha érződik rajta a bors íze)
2,5 dl meleg víz (a töltelékhez kell, így könnyebben kezelhető)
A tálaláshoz:
tejföl

A recept elkészítése

Ezt a receptet egy kicsit rendhagyó módon írom le, mivel tudom, hogy az előbb felsorolt mennyiségektől az emberek természetesen megijednek. Én viszont azt mondom, nem a soktól kell félni, hanem a kevéstől. Mivel ez az étel egy kifejezetten tavaszi, kora nyári étel (a zsenge szőlőlevél és a pöszméte (egres) miatt), mi pedig nagyon szeretjük, ezért nagyobb mennyiséget csinálok belőle és akár csak megtöltve, akár megfőzve, lefagyasztva sokáig eláll, és később is meg lehet főzni. Természetesen arányosan kisebb mennyiségekből is lehet csinálni, de akkor egyszer eszünk egy évben.

A szőlőlevelek kocsányát levágom, és legalább egy óra hosszára beáztatom, majd darabonként folyó víz alatt lemosom. A mosás után sós, forrásban lévő vízben 10-15 percig főzőm úgy, hogy közben fakanállal nyomkodom a leveleket a vízbe. Kiszedem és lehűtöm (akár hideg vízzel is). A töltelék összeállítása: a darált húst, a rizst, a sót, a borsot, az olajat és a meleg vizet egyenletesen összekeverem. (Közben lehet picit kóstolgatni, esetleg ízlés szerint utánfűszerezni). Mikor a töltelék kész, megtöltöm a szőlőleveleket. Ha esetleg töltés közben elszakad a levél, nem kell eldobni. Később még fel tudjuk használni. Nem használok sem cérnát, sem más egyebet, amit már hallottam mástól, hogy így készíti (esetleg a töltött káposztát is ). A szőlőlevelet, erezetével a tenyerem fele fordítva, a bal tenyeremre fektetem, beleteszem a beleszánt tölteléket, behajtom a jobb szélét, és alulról elkezdem felfelé tekerni. Mikor félig kész, úgy néz ki, mint egy zsák. A felső végét ujjal, mint egy begyömöszölés, visszadugom. A szőlő levelet a bal tenyeremre fektetem, bele teszem a beleszánt tölteléket, behajtom a jobb szélét, és alulról elkezdem felfele tekerni. Mikor kész, úgy néz ki, mint egy zsák. A felső végét ujjal visszadugom. (Bocsánatot kérek azoktól a konyhában jártas asszonyoktól vagy férfiaktól, akiknek ez nem újdonság, de engem mindig irritál, mikor azt olvasom az ilyen ételeknél, hogy "feltekerem és cérnával átkötöm".

Mikor készen vagyok a töltéssel, egy a főzni kívánt mennyiségnek megfelelő (lehetőleg vastag aljú) fazék aljára helyezek pár darab előfőzött szőlőlevelet, és ezekre helyezem szépen elrendezve a töltött szőlő leveleket.
Felöntöm annyi vízzel, hogy kb. két ujjnyival ellepje, és felteszem lassú tűzön fedő alatt főni. Kb. 1 óra főzés után (amikor a rizs már kb. 80 %-ban megpuhult), megkóstolom, és ha jónak ítélem, minden rántás vagy habarás nélkül ráöntöm a pöszméte 1/3-át. (A lefagyasztott pöszmétét nem kell kiolvasztani, mert meglágyul, fagyosan öntöm rá.) Amikor a pöszméte kezd szétfőni, kész. Vigyázzunk, a pöszmétét ne főzzük teljesen szét, inkább később tegyük bele az ételbe. Tejföllel kínálom.

Feltöltötte: felicia

Akik elkészítették ezt a receptet:

Még senki nem készítette el ezt a receptet

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki, légyél Te az első!

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Címkék

klasszikus ételek , házias ételek , nyári ételek , kiadós ételek , közepesen bonyolult , 90 perc , előételek , főételek

vissza az előző oldalra